sys-logo Slika

DOBRODOŠLI NA WEB STRANICU SPORTSKOG SAVEZA GRADA MOSTARA (SSGM-a)

MOSTAR DOMAĆIN "BALKAN OPEN-a" U BODY BUILDINGU

Slika 152

Danas je u Sportskom savezu Grada Mostara održan sastanak povodom organizacije Balkan open-a 2018 u Body buildingu. Naime, naš grad bit će domaćin spomenutog takmičenja čije je održavanje zakazano za 09.06.2018.g. u dvorani HD herceg Stjepan Kosača. Tehničku organizaciju  dobio je  Body building klubu (BBK) Mostar i međunarodna NABBA WFF federacija za BiH

 

Na  sastanku, gdje su delegacije BBK Mostar, te NABBA WFF BiH i Srbije, na čelu sa Elvedinom Škaljićem i Aleksandrom Rapajić Milošević, primili gradonačelnik Mostara, Ljubo Bešlić i predsjednik Sportskog saveza Hasan Šišić, sa saradnicima.

Između ostalog govorilo se o tehničkoj realizaciji i potrebnim pripremama za ovako značajnu manifestaciju.

Kako su istakli predstavnici organizatora, na Balkan Openu se očekuje dolazak velikog broja takmičara najprije iz zemalja regije, ali s obzirom na otvoreni karakter prvenstva i iz cijelog svijeta.

 

Istaknuto je da se ovakva manifestacija po prvi put održava u BiH, a bit će dodijeljeno i šest pro card licenci što će biti motiv vrhunskim takmičarima iz cijelog svijeta da se prijave za učešće u Mostaru.

    

"Već imamo najavljen dolazak učesnika Balkan Opena iz više zemalja. Posebno je zanimljivo da je reprezentacija Turske najavila dolazak velikog broja takmičara, a uobičajeno je da na takvim takmičenjima u svijetu Tursku zastupa između 60 pa čak i do 150 članova reprezentacije", rekao je Elvedin Eko Škaljić.

Grad Mostar i Sportski savez Grada Mostar će u okviru svojih mogućnosti podržati navedenu manifestaciju.

Slika 150
Svečana ceremonija proglašenja  najuspješnijih sportaša/sportista, sportskih radnika, kao i sportskih klubova Grada Mostara za 2017 godinu,održana je  u četvrtak, 01.02.2018.g. sa početkom u 19 sati u hotelu Mepas (sala Queen, 6.sprat/kat)
Pored dodjele priznanja najuspješnijim po uzrasnim kategorijama,  proglašena je najuspješnija muška i ženska mlada i seniorska ekipa, dodjela posebnih priznanja za vrhunski sportski rezultat i promociju sporta  Grada Mostara, te priznanja za životno djelo. Također, ovom prilikom potpisan je Protokol o suradnji između Sportskog saveza Grada Mostara i Sportskog saveza Velenja.
Slika 149

 

Sportski savez Grada Mostara u suradnji sa Pedagoškim zavodom i Zavodom za školstvo, te uz preporuku Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK/Ž organizirao je V seminar pod nazivom „Stručno usavršavanje pedagoga tjelesnog i zdravstvenog odgoja/kulture“  Seminar se održao u hotelu Mostar u četvrtak,  11.01.2018.g. Učešće na seminaru  uzeli su nastavnici/profesori tjelesnog i zdravstvenog odgoja/kulture sa područja HNK/Ž (83 učesnika).

 

Partner ovogodišnjeg Seminara je Japanska agencija za međunarodnu suradnju - JICA koja je svim učesnicima osigurala poklon pakete, angažman predavača, kao i mjesto održavanja seminara i osvježenje za učesnike.

U ime organizatora učesnike je pozdravio Dženan Šuta, Viši sportski menadžer u sportskom savezu Grada Mostara, te doc.dr. Amela Medar u ime Pedagoškog zavoda Mostar i mr.sci. Andreja Pehar u ime Zavoda za školstvo.

Zaključak seminara je da treba više raditi na motivaciji kako učenika, tako i nastavnika/profesora, poboljšavati uslove rada u školama, u nastavu uključiti još više odgojne mjere, nastavu u prirodi, kontinurano prezentirati zdrave stilove života i značaj tjelesne aktivnosti na očuvanje i unapređenje zdravstvenog statusa. 

Očekujemo da već krajem augusta/kolovoza 2018 uradimo novi seminar sa novim temama koje su predložene kroz anketni list od strane učesnika. 

Predavači na seminaru  bili su predavači iz Pedagoškog zavoda i Zavoda za školstvo Mostar, nastavnici sa Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru i Nastavničkog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru.

 

Program seminara:

09:30 – 10:00 – registracija učesnika seminara

10:00 – 10:15 otvaranje seminara i  obraćanje organizatora

10:15 – 11:00  Pedagoški zavod Mostar, predavači: doc.dr. Amela Medar

Tema:„ Praćenje, vrednovanje i ocjenjivanje u nastavi Tjelesnog i zdravstvenog odgoja/kulture“


11:00 – 11:45
  Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru, predavač: doc.dr. Rijad Novaković

Tema: Zajednička jezgra nastavnih planova i programa za tjelesno i zdravstveno područje definirana na ishodima učenja“


11:45 – 12:30
kafe pauza

 
12:35  - 13:20 Sveučilište u Mostaru, predavač: doc.dr. Žarko Bilić,

Tema:  „ Antropološki integritet i sociološke reperkusije po djecu uzrasta 12 do 19 godina“

 

13:20 - 13:50  Zavod za školstvo Mostar, predavač: mr.sc.Andreja Pehar

Tema: „Motivacija učenika u nastavi TZK/TZO"

 

ODLIČAN NASTUP REPREZENTACIJE GRADA MOSTARA U KRAGUJEVCU

Slika

U subotu, 18. novembra 2017. godine, održan je plivački miting pod nazivom "Kup Kragujevca 2017", kojeg je šesti put po redu organizovao Plivački klub "Radnički 1969" iz Kragujevca. Na mitingu je učestvovalo preko 550 takmičara iz Bugarske, Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

U veoma jakoj konkurenciji od dvadeset i sedam  klubova,  reprezentacija Grada Mostara zauzela je odlično treće mjesto u ukupnom plasmanu sa osvojenih 20 668 bodova. Reprezentaciju Grada Mostara predstavljalo je 28 plivača iz Plivačkog kluba “Velež”,  Akademskog plivačkog kluba "Zrinjski"  i Kluba vodenih sportova "Orka". Osvojili smo 20 medalja od čega četiri zlatne, sedam srebrenih i 9 brončanih.

 

PLASMAN PRVE TRI EKIPE:

 1. Radnicki 1969 RAD 36,093
 2. PK Pirat PIR 24,006
 3. Sportski Savez Mostar SSMO 20,668

 

ZLATNE MEDALE:

 • 50m  Leđno, (2006 godiste) ALIKALFIC, Danis 37.78
 • 200m Slobodno,  (2006 godiste) ZOVKO, Elena 2:34.42
 • 50m Prsno, (2007 godiste) JAKOVLJEVIC, Lucija  51.20
 • 50m Delfin, (2006 godiste) ZOVKO, Elena 36.93

SREBRENE MEDALJE:

 • 100m Slobodno, (2002 godiste) HADZIMAHOVIC, Bakir 59.08
 • 200m Slobodno, (2006 godiste) ALPEZA, Kristian 2:30.77
 • 50m Leđno, (2006 godiste) ALPEZA, Kristian 38.80
 • 100m Leđno, (2004 godiste) SAUPERL, Tin 1:14.76
 • 50m Prsno, (2006 godiste) MARIC, Miralem  42.08
 • 50m Delfin, (2004 godiste) DREZNJAK, Josip 31.01
 • 100m Delfin, (2004 godiste) REPESA, Farik 1:13.46

BRONZANE MEDALJE:

 • 50m Slobodno, (2002 godiste) HADZIMAHOVIC, Bakir 27.22
 • 50m Slobodno, (2006 godiste) ALPEZA, Kristian 32.53
 • 100m Slobodno, (2004 godiste) DREZNJAK, Josip 1:04.66
 • 200m Slobodno, (2002 godiste) HADZIMAHOVIC, Bakir 2:09.65
 • 50m Leđno, (2004 godiste) DREZNJAK, Josip 33.65
 • 100m Leđno, (2004 godiste) DREZNJAK, Josip 1:15.47
 • 100m Delfin, (2000 godiste) VIDAKOVIC, Mateo 1:07.81
 • 50m Slobodno, (2006 godiste) ZOVKO, Elena 32.65
 • 50m Prsno, (2006 godiste) ZOVKO, Elena 42.51

UNIFIED SPORT RADIONICA

Danas je (subota, 11.11.2017.g.) u prostorijama Sportskog saveza Grada Mostara održana radionica na temu Unified sporta (inkluzivnog sporta) u organizciji Sportskot saveza Grada Mostara i Specijalne olimpijade Bosne i Hercegovine.

Cilj radionica je prijenos znanja i iskustava treninga i zajedničkog (Unified) takmičenja, kao i očekivanja učesnika. Učesnici radionica će biti uključeni u organizaciju zajedničke obuke u svojim lokalnim zajednicama. Za sam početak odabrali smo treninge u stolnom tenisu. Ovaj sport je izabran jer dodatne investicije nisu potrebne. Kako bi se procijenili rezultati rada timova, organizovat će se  prvo Nacionalno UNIFIED prvenstvo u stolnom tenisu. Učesnici u prvenstvu će biti  timovi sastavljeni od dva muška i dva ženska predstavnika, izabranih od najboljih udruženja i sportista u svojim zajednicama. Nacionalno prvenstvo u Unified sportu biće organizovano kao timsko, a takmičili bi se muški, ženski i mješoviti parovi. Kao dodatna motivacija, pobjednički tim u prvenstvu biće nagrađen stolom za stolni tenis.

Bosna i Hercegovina je u konkurenciji 57 zemalja, od strane Omladinskog aktivacionog komiteta mladih (IYAC) Specijalne olimpijade Evrope i Evro-Azije, zajedno sa Kiprom, Srbijom i Velikom Britanijom izabrana da u periodu 2017-2021 godine, radi na unapređenju Unified sporta (inkluzivnog sporta). Kao predstavnici Specijalne olimpijade Bosne i Hercegovine u Evropski omladinski aktivacioni Komitet izabrani su Njegoš Mihailović, Anđela Petrović i Bojan Vujinović. U cilju započinjanja zajedničkih obuka i širenja jedinstvene sportske ideje Unified sporta, prva aktivnost našeg IYAC tima bi bila organizacija jednodnevnih radionica u 5 regija BiH. Za realizaciju ove aktivnosti, a da bi doprli do svih naših korisnika, koristit  ćemo postojeću mrežu organizacija, članova SO BiH. Druge sportske i omladinske organizacije, također, mogu ravnopravno da učestvuju u svim aktivnostima.
Radionici bili prisutni profesori i odgajatelji iz udruženja i ustanova koja brinu o djeci i mladima s poteškoćama u razvoju na području Grada Mostara, studenti Nastavničkog fakulteta Odsjek za sport i zdravlje Univerziteta "Džemal Bijedić" i Fakulteta prirodoslovno matematičkih i odgojnih znanosti, Odsjek za fizičku kulturu Sveučilišta u Mostaru, kao i predstavnik Stolnoteniskog kluba Mostar koji će bti domaćin prvenstva Grada Mostara u UNIFIED stolnom tenisu.
Radionicu su vodili članovi IYAC Njegoš Mihailović i Anđela Petrović, kao i predstavnici Specijalne olimpijade BiH Milenko Vujinović i Kada Delić-Selimović. 

TRENING NA OTVORENOM

Slika

 

 

Loše vrijeme nije spriječilo grupu dobro raspoloženih Mostaraca da vježbaju na Španskom trgu u sklopu Festivala sporta i zdravlja. Trening na otvorenom zajednički su organizovali Sportski savez Grada Mostara i Odsjek za sport i zdravlje Nastavničkog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić.

Dženan Šuta, viši sportski menadžer Sportskog saveza Grada Mostara naglasio je da se ovim javnim treningom organiziranim za sve građane Mostara još jednom potcrtava važnost bavljenja sportom za život i zdravlje običnog čovjeka.

"Cilj je građanstvu približiti sportsku aktivnost, aerobik je veoma prisutan kao sredstvo rekreacije, međutim, veliki broj građana nema kontakta s tim i takvim aktivnostima. Ovakve prilike koristimo za upoznavanje širih masa i njihovo motivisanje uključivanjem u sportsku rekreaciju", kazao je Šuta.

Damir Đedović, šef Odsjeka za sport i zdravlje Nastavničkog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić, kazao je kako su se rado odazvali na poziv Sportskog saveza i njihovu ideju treninga na otvorenom.

"Naši studenti su danas instruktori na ovom treningu, šteta je zbog lošeg vremena, koje je dijelom krivo za slabiji odziv, ali drugi put će biti bolje. Želja nam je da ovo postane redovna aktivnost, da tako vršimo promociju sporta i zdravih vidova života", rekao je Damir Đedović.

DAN JAPANSKOG SPORTA I ZDRAVLJA U MOSTARU

Slika
Povodomo obilježavanja Japanskog dana sporta i zdravlja na SC Kantarevac priredili smo sportske aktivnosti u okviru projekta "Sport za sve" gdje smo ugostili djecu i mlade s posebnim potrebama sa područja Grada Mostara. 
Obzirom da već dugo surađujemo sa JICA (Japanska agencija za međunarodnu suradnju) i da je upravo SC Kantarevac obnovljen sredstvima Vlade Japana željeli smo u Mostaru prirediti sportsku aktivnost koja je karakteristična za Japan,  te  u znak zahvalnosti prema narodu Japana organizovati sportski događaj u Mostaru. Uz elemente gimnastike, nogometa, poligon spretnosti uz dosta igre i zabave učesnici su uživali.
Inače Dan sporta i zdravlja u Japanu se obilježava na dan 9.oktobra i počeo se obilježavat nakon Olimpijskih igara održanih u Tokyu 1964. Za  taj dan u školama se organizira sportska aktivnost pod nazivom UNDOKAI. 
0 0
Slika 66

Jadransko jonske igre mladih Ankona 2016

Slika 110

Jadransko - jonske igre mladih, Ankona 2016

© 2006 - 2018 ssgm.ba. Napravljeno sa mojWeb 2.8.3 | LEFTOR