sys-logo Slika

DOBRODOŠLI NA WEB STRANICU SPORTSKOG SAVEZA GRADA MOSTARA (SSGM-a)

DAN JAPANSKOG SPORTA I ZDRAVLJA U MOSTARU

Slika
Povodomo obilježavanja Japanskog dana sporta i zdravlja na SC Kantarevac priredili smo sportske aktivnosti u okviru projekta "Sport za sve" gdje smo ugostili djecu i mlade s posebnim potrebama sa područja Grada Mostara. 
Obzirom da već dugo surađujemo sa JICA (Japanska agencija za međunarodnu suradnju) i da je upravo SC Kantarevac obnovljen sredstvima Vlade Japana željeli smo u Mostaru prirediti sportsku aktivnost koja je karakteristična za Japan,  te  u znak zahvalnosti prema narodu Japana organizovati sportski događaj u Mostaru. Uz elemente gimnastike, nogometa, poligon spretnosti uz dosta igre i zabave učesnici su uživali.
Inače Dan sporta i zdravlja u Japanu se obilježava na dan 9.oktobra i počeo se obilježavat nakon Olimpijskih igara održanih u Tokyu 1964. Za  taj dan u školama se organizira sportska aktivnost pod nazivom UNDOKAI. 

ULIČNA UTRKA - CROS POVODOM "DANA SRCA" U MOSTARU

U sklopu aktivnosti "Dani srca" u subotu, 30.09.2017.G. duž mostarskog Bulevara na stotine školaraca trčalo je Uličnu utrku - cross. Srednjoškolci, osnovnoškolci i djeca vrtićkog uzrasta su se okupili na Španjolskom trgu gdje su trčali u cilju promocije zdravlja ukazujući na svakodnevne potrebe zdravog života i bavljenja rekreacijom, a utrka poprima tradicionalni karakter. Na samom početku održane su revijalne utrke, gdje su se prvo djeca utrkivala djeca vrtićke dobi, zatim članovi Udruženja 'Naša djeca'. "U redovnoj cross utrci sudjelovalo je dvadeset osnovnih i devetnaest srednjih škola. Učešće je uzelo preko 1200 sudionika,  kazala je generalna tajnica Sportskog saveza Grada Mostara Mirjana Bošnjak. U okviru utrke, na platou ispred Gimnazije za sve učesnike ali i posjetitelje bio je štand Agencije za antidoping kontrolu BiH koji su radili edukaciju o ne dozvoljenim sredstvima, zatim štand Crvenog križa/krsta Mostar gdje su posjetioci mogli vidjet vježbu pružanja prve pomoći unesrećenom. Također, podršku svim takmičarima pružila je voda Mg Mivela koja je bila besplatna od strane Sarjevskog kiseljaka. U nedjelju, 01.10.2017.g. održan je tradicionalni ''Marš mira, šetnjom do zdravlja'' koji je krenuo sa Španskog trga u 9,30 sati, a cilj doći do Malog i Velikog kuka na brdu Fortica do 14 sati. Šetnja se održala uz konstantan ljekarski nadzor. Pored sugrađana, pretežno treće životne dobi, učešće su uzeli i učenici Karđozbegove medrese iz Mostara.
Inače, Dani srca se održavaju u okviru Festivala sporta i zdravlja i koji su podržani od strane Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke. 

PROMOCIJA KNJIGE

Slika

Knjiga pod nazivom Pretilost i posturalni status djece osnovnoškolskog uzrasta u Gradu Mostaru, autora Ekrema Čolakhodžića, Nedžada Vuka, Ćamila Habula, Senade Vujica i Senke Tanović bit će promovisana suta(četvrtak, 14.09.2017.g.) u mostarskom Centru za kulturu.

 

Izdavači ovog vrijednog djela su Nastavnički fakultet Univerziteta Džemal Bijedić i Grad Mostar. Riječ je o publikaciji rađenoj na uzorku 1940-oro djece – učenika prvog, trećeg, petog i sedmog razreda osnovnih škola u gradu na Neretvi, na osnovu koje je utvrđen status pretilosti i deformiteta lokomotornog aparata.

Knjiga je ponudila i egzaktne podatke o statusu djece u različitim uzrasnim periodima pretilosti i broja defomiteta. Sadrži i mjere za prevenciju i borbu protiv savremenih bolesti – bolesti modernog doba.

PROTOKOL O SPORTSKOJ SURADNJI

Slika

Danas je u Sportskom savezu Grada Mostara svečano potpisan Protokol o sportskoj suradnji između Sportskog saveza Grada Mostara i Sportskog saveza Unsko sanskog kantona.

Cilj potpisanog Protokola jeste razmjena dobrih praksi u organizaciji sporta i sportskih aktivnosti, kao i uspostava sportskih veza između omladinskih reprezentacija Grada Mostara i Unsko sanskog kantona.

Možemo reći da je suradnja već uspješna obzirom da su u Mostar stigle četiri reprezentacije USK koje će odmjeriti snage sa svojim vršnjacima iz reprezentacija Grada Mostara. Također, pored sportskog nadmetanja sportaši će imati vremena za druženje i upoznavanje obzirom da će tokom boravka u Mostaru biti smješteni kod svojih domaćina, vršnjaka iz Mostara.

U ime Sportskog saveza Grada Mostara Protokol je potpisao predsjednik Hasan Šišić, dok je u ime SS USK Protokol potpisao također predsjednik Emir Dautović. Svečanosti su bili prisutni i generalni sekretar SS USK gdin. Elvis Felić, generalna tajnica gđa. Mirjana Bošnjak,  kao i načelnik Odjela društvenih djelatnosti u Gradskoj upravi Grada Mostara gdin. Božo Ćorić koji je u ime gradonačelnika iskazao punu podršku ovakvog tipa sportske suradnje.
Raspored utakmica:

Petak, 08.09.2017.g. u 11 sati dvorana Đački dom

Košarkaška reprezentacija Grada Mostara vs reprezentacija SS USK

Petak, 08.09.2017.g. u 17 sati dvorana USRC

Ženska rukometna reprezentacija Grada Mostara vs reprezentacija SS USK

Petak, 08.09.2017.g. u 21 sat dvorana USRC

Muška rukometna reprezentacija Grada Mostara vs reprezentacija SS USK

UEFA FUTSAL CUP U MOSTARU

Slika
Večeras od 19 sati, utakmicom Narva Uniteda (Estonija) i Flamurtarija (Albanija) započet će preliminarna faza UEFA futsal kupa čiji je domaćin Grad Mostar, a na kojoj će osim estonskog i albanskog prvaka sudjelovati i prvaci BiH Mostar SG Staklorad i Arnavutkoy Beledyespor (Turska). 

Tim povodom u prostorijama Sportskog saveza Mostara danas je održana konferencija za medije na kojoj su prisutnima obratili predstavnici klubova, Alen Đuliman (Mostar SG Staklorad), Aleksandr Dmitriev (Narva United), Geokay Baykal (Arnavutky) i Agron Sinanaj (Flamurtari).

Alen Đuliman istaknuo je veliki trud svih u klubu (Mostar SG) tijekom posljednjih mjeseci kako bi preliminarna faza UEFA futsal kupa bila organizirana na pravi način i način na koji nalaže UEFA.

- Dvorana je u odličnom stanju, a za njen izgled i sve što je u njoj urađeno dobili smo pohvale UEFA inspektora. Naša očekivanja su plasman u naredni krug i svi u klubu vjerujemo da to možemo ostvariti. Ostalim klubovima želimo dobrodošlicu u naš grad - rekao je Đuliman.

Predstavnici gostujućih klubova zahvalili su organizatoru na toplom dočeku i uvjetima koje su zatekli u Mostaru. Predstavnik Narva Uniteda rekao je i svoja očekivanja.

- Naš cilj je osvijiti jedan bod, jer smo debitanti i autsajderi na ovom natjecanju - izjavio je predstavnik estonskog prvaka.

Predstavnik Arnavutkoyja Geokay Baykal je svim Mostarcima, Bosancima i Hercegovcima prenio tople pozdrave iz Istanbula, kazavši da vjeruje da njegov klub može proći u naredni krug.

- Nastojat ćemo ostvariti što bolji rezultat. Nadam se da ćemo igrati kvalitetno i u lijepo svjetlu se predstaviti mostarskoj publici - kazao je Baykal.

U Flamurtariju su istaknuli kandidaturu za plasman u naredni krug natjecanja. Agron Sinanaj je poručio da je ovo četvrto sudjelovanje ovog kluba u Futsal kupu, te da će nastojati ostvariti uspjeh u Mostaru.

- Respektiramo sve protivnike, ali su naše ambicije velike. U Mostaru se lijepo osjećamo, sve pohvale organizatoru -  kazao je Albanac.

PRIZNANJA I PRIJEM ZA PLASMAN U VEĆI RANG TAKMIČENJA

Slika

U Sportskom savezu Grada Mostara upriličen je prijem za Studentski odbojkaški klub Mostar, Studentski košarkaški klub Student, te Sportsko društvo invalidnih osoba "Neretva" - sjedeća odbojka.

Ovi sportski kolektivi u netom završenoj sezoni osvojili su prva mjesta u svojim takmičenjima, i iduće sezone igrat će u Prvoj ligi. Predsjednik Sportskog saveza Hasan Šišić uručio je predstavnicima klubova priznanja za ostvarene uspjehe, a on je od predsjednika SOK Mostar i SKK Student Dragana Mikulića dobio zahvalnicu za potporu u dosadašnjem radu.

"Grad Mostar je posljednjih mjeseci u znaku sporta i sportskih uspjeha. Čestitam vam na postignutim rezultatima koji su plod rada vas, vaših trenera i ljudi u Upravi klubova. Sportski savez pomaže koliko je u mogućnosti kako bi došli do rezultata, i vjerujem da će ta potpora biti još i veća", poručio je predsjednik Sportskog saveza Hasan Šišić. 

U ime gradonačelnika prisutnima se obratio Božo Ćorić, načelnik Odjela društvenih djelatnosti Grada Mostara. 

"Naš grad ovih dana diše punim plućima i živi punim srcem, jer je postao najuspješniji sportski grad u BiH. Ovdje smo se sastali da čestitamo klubovima koji su se plasirali u Prvu ligu BiH, i nadam se da će grad Mostar i Sportski savez prepoznati ove klubove i olakšati im natjecanje u sljedećoj sezoni. Ovo postaje obveza više i bit će meni lakše tražiti više novca u proračunu za sport, kako bi pokrili sve troškove", istaknuo je Ćorić. 

Anita Glibić, voditeljica Sportske udruge studenata Studentskog centra Mostar u sklopu koje djeluju SOK Mostar i SKK Student zahvalila se Sportskom savezu na dosadašnjoj potpori, naglasivši kako natjecanje u Prvoj ligi iziskuje puno veće troškove i kako će potpora sa svih strana biti neophodna.

Idejni tvorac Sportske udruge studenata Studentskog centra Mostar je Dragan Mikulić, ravnatelj Studentskog centra. 

"Grad Mostar i Sportski savez prepoznali su studentski sport. Mostar je grad studenata u kojem je 25 000 studenata, i mislim da smo napravili pravi potez sa osnivanjem Sportske udruge koja danas okuplja indirektno ili direktno oko 250 studenata.U sklopu Udruge djeluju SOK Mostar i SKK Student, imamo i Kickboxing klub Eagles, u devetom mjesecu osnivamo taekwondo klub, a na turnirima nastupa i malonogometna ekipa Studentskog centra. Mislim da smo na pravom putu očekujem potporu od grada Mostara i Sportskog saveza,  a što se tiče nas rezultat neće izostati", rekao je Dragan Mikulić. 

U ime Sportskog društva invalidnih osoba "Neretva savezu se na potpori zahvalio Velija Klepo. 

"Bio je trnovit put do osvajanja prvog mjesta. Bile su četiri ekipe veoma kvalitetne, zadnja 2-3 kola uspjeli smo izboriti taj status. Imamo izuzetno suradnju sa Sportskim savezom, te sada u ime Uprave, igrača i svoje osobno želim se zahvaliti na tome. Potrebna su veća sredstva, možda oko 4000-5000 maraka za nastup u Prvoj ligi", istaknuo je Klepo

CHAMPIONS TROPHY 2017 - BEČ

Reprezentacija grada Mostara za koju su nastupali 14 dječaka (2007 godišta) iz  5 mostarskih klubova HŠK Zrinjski, FK Velež, FK Lokomotiva,HNK Branitelj i FC National,  u periodu od 16. - 18.06.2017.g. nastupili su turniru na Champions trophy koji se već po treći puta održava u Beču (Austrija). Champions trophy je poznat kao najveći svjetski turnir za djecu 2007 godište i smatra se kao nezvanično svjetsko klupsko prvenstvo za to godište. Na turniru je sudjelovalo 128 ekipa iz cijelog svijeta. Reprezentacija Grada  Mostar je odigrala 13 utakmica od toga 9 pobjeda od čega se izdvajaju  pobjede protiv PSV Eindhoven, FC Newcastle, i 4 poraza od ekipa FC Juventus Torino 1 : 0, NK Lokomotiva Zagreb 1 : 0.

PRIJEM ZA SPORTAŠE U GRADSKOJ VIJEĆNICI

Slika

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić , u suradnji sa Sportskim savezom Grada Mosta, u srijedu, 14.06.2017.g. u Gradskoj vijećnici  upriličio je  prijem za sportaše mostarskih klubova koji su postigli značajne rezultate u tek zavšenoj takmičarskoj 2016/17 godini. Upriličen je prijem za:

HŠK "Zrinjski" Mostar - prvaci Bosne i Hercegovine u nogometu;
HMRK "Zrinjski" Mostar - osvajači Kup-a Bosne i Hercegovine u rukometu;
STK  "Mostar" - prvaci Bosne i Hercegovine i osvajači Kup-a u stolnom tenisu.

SPORTSKE IGRE ZA DJECU I MLADE S POSEBNIM POTREBAMA

III Sportske igre za djecu i mlade s posebnim potrebama Grada Mostara održane su u periodu 10. i 11.05.2017.godine. Kao i proteklih godina organizovano je takmičenje u kuglanju (kuglana Mepas) i stolnom tenisu (dvorana STK Mostar). U dobrom raspoloženju i dva dana pripremljenih sportskih aktivnosti učešće je uzelo 107. djece i mladih s posebnim potrebama koji pohađaju škole na području našeg grada ili su članovi Udruženja koja brinu o njima. Učešće su uzeli učesnici iz:

  • SREDNJA TURISTIČKO UGOSTITELJSKA ŠKOLA MOSTAR
  • OSNOVNA ŠKOLA ZA DJECU SA POSEBNIM POTREBAMA MOSTAR
  • CENTAR ZA DJECU I OMLADINU SA POSEBNIM POTREBAMA
  • „ LOS ROSALES „ MOSTAR
  • UDRUGA RODITELJA I DJECE S POSEBNIM POTREBAMA "VEDRI OSMJEH" MOSTAR,
  • CARITAS MOSTAR (NAZARET)
Inače 10.maj u svijetu se obilježava kao Dan fizičke aktivnosti, tako da je spomenuta populacija na svoj način obilježila Dan fizičke aktivnosti te dala doprinos u obilježavanju istog.

MOSTAR DOMAĆIN ŽOGARIJE

Grad Mostar i SC Kantarevac po prvi put su bili domaćini  međunarodne manifestacije učenika mostarskih osnovnih škola Žogarija – Loptarija 2017.

Na manifestaciji učešće je uzelo šest mostarskih osnovnih škola, a to su: IV Osnovna škola,Osnovna škola Ivana Gundulića, Osnovna škola Mustafa Ejubović Šejh Jujo, Osnovna škola Bartola Kašića, Osnovna škola Mujaga KOmadina i Osnovna škola Marina Držića. najuspješnija škola koja je osvojila pvo mjesto i ujedno plasman na državno finale u Sarajevu je Osnovna škola Ivana Gundulića, dok je priznanje za naj fair play ekipu pripalo Osnovnoj školi Mustafa Ejubović Šejh Jujo
Državno takmičenje u Sarajevu održat će se  11. maja, dok će pobjednik s državnog takmičenja ići na međunarodno finale u septembru u Rijeci.
Sretno učenicima i nastavnicima OŠ Ivana Gundulića u nastavku takmičenja u sklopu Žogarije.

SVEČANA CEREMONIJA PROGLAŠENJA NAJUSPJEŠNIJI SPORTAŠA GRADA MOSTARA ZA 2016

Svečano proglašenje najuspješniji sportaša, sportskih radnika, kolektiva, ali i dodjele posebnih priznanja te priznanja za životno djelo održana je u hotelu Mepas, 02.02.2016.g. Više o samoj ceremoniji kao i o nagrađenim u prilogu City tv.
0 0
Slika 66

FESTIVAL SPORTA I ZDRAVLJA 2017

Slika 147

FESTIVAL SPORTA I ZDRAVLJA 2017

Sponzor /pokrovitelj Ulične utrke - Cros 2017

Slika 145

Sponzor /pokrovitelj Ulične utrke - Cros 2017

Jadransko jonske igre mladih Ankona 2016

Slika 110

Jadransko - jonske igre mladih, Ankona 2016

© 2006 - 2017 ssgm.ba. Napravljeno sa mojWeb 2.8.3 | LEFTOR